MLS måste titta seriöst på att införa internationella raster

Förutom att inte färre än 13 spelare kommer att saknas på landsbygdsplikten, inklusive de bästa enskilda artisterna, eftersom ligan upprätthåller sin plågsamma inställning till schemaläggningsarmaturer under internationella veckor.

Det har varit ett litet men växande problem för USA-ligan under de senaste åren med den stadiga tillströmningen av äkta internationell talang, men det har kommit till huvudet i veckan med rekordnivån för uppringningar för spel involverar lag från både Nord- och Sydamerika, Europa, Afrika och till och med Asien. Totalt har cirka 24 länder utfärdat 52 kallelser för MLS-talang, med ytterligare nio spelare som kallas för USA under 23 Olympiska laget och ytterligare åtta Unibet för under-20-talet.Columbus är den värsta slaget och förlorar åtta spelare i alla, inklusive ledande markör Kei Kamara, nytecknade Ghanaian Harrison Afful och andra försvarare Waylon Francis i Costa Rica medan Montreal saknar sex och Dallas kommer att vara utan fem stamgäster, särskilt Colombian Winger Fabian Castillo.

Det skulle dock ha varit värre, med tanke på liga.Philadelphias senaste Unibet sportspel sverige schweiziska import Tranquillo Barnetta har inte blivit uppkallad för sitt lands Euro 2016-kvaler, medan Colombia nekade att locka lovande Orlando-unga Cristian Higuita, USA-tränaren Jürgen Klinsmann på något sätt förbisedde Kansas City-spelmästaren Benny Feilhaber för hans lag och Toronto-mittfältaren Jonathan Osorio var en Om det inte var för en handfull skador, särskilt till Torontos italienska spelmästare Sebastian Giovinco och amerikanska stalwarts DaMarcus Beasley och Brek Shea, plus Michael Bradley och Clint Dempsey tigger ut ur den första av USA: s två vänskapsmatcher Unibet under den kommande veckan så att de fortfarande kan spela för sina klubbar i helgen, skulle den fullständiga uppräkningen av internationella tullar lätt kunna ha överstått 70.

Som det är är varje av Columbus, Orlando, Dallas och Chicago kommer att vara utan deras ledande scorer.I det här fallet finns det någon frälsning för MLS eftersom Unibet endast 10 lag kommer att vara i aktion medan de andra 10 har helgen, men det lämnar Energybet fortfarande 34 inflytelserika spelare från fem matcher, plus ytterligare fyra i 9 september-konflikten mellan Vancouver och Colorado.

Ligan är inte oblivious till problemet självklart och har försökt att lindra effekterna av alla uppringningar genom att planera färre spel på de största internationella Energybet bonus veckorna, men dess unika kalender, löper från mars till oktober – i strid med alla stora europeiska ligor – riskerar att bli en allvarlig kvarnsten för en 34-spelarsäsong, med den extra bördan av playoffs att följa.

På många sätt, MLS har blivit offer för sin egen framgång.Tidigare var det bara en handfull internationella aktörer som fortfarande är aktiva för andra landslag än USA och Kanada. Nu, med fler europeiska aktörer med pågående internationella karriärer som Energybet väljer att flytta till MLS, blir frånvaro mer problem.

Då är det faktum att ligan nu drar sin talang från länder borta från traditionella kraftverk. Kontingenten inkluderar spelare från Sierra Leone, Gambia, Finland, Ungern, Irak, Jamaica, Uruguay och även lite Guam. Det är svårt att tänka på en annan liga som har spelare från så många olika hörn av planeten. Philadelphia, på vägen i San Jose och Seattle, hemma till Toronto, är de enda andra lagen med bara en internationell frånvarande.

Vissa huvudtränare är försiktiga att prata om situationen eftersom det är ur deras kontroll.Chicagos Frank Yallop sa: “Vi saknar uppenbarligen några nyckelaktörer men vi hoppas att den dynamik vi har haft från de senaste spelen kan bära oss igenom. Jag har faktiskt slutat Matt Polster gå till de två senaste olympiska lagens möten, så jag måste i vissa fall följa reglerna. David Accam är en viktig aktör för oss just nu. ”

Montels interims coach Mauro Biello var mer uppriktig när han frågade om problemet i veckan. Han sa: “I den här ligan ökar kvaliteten på spelare alltmer och du kommer att se många fler internationella spelare. Vid något tillfälle måste ett beslut fattas, eftersom andra lag kommer att förlora fyra, fem, sex spelare. Och det är ännu mer av ett problem nu, med lag som kämpar för playoff spots.Det komplicerar definitivt saker. ”

På huvudkontoret i New York föredrar de att lyfta fram den positiva sidan av problemet just nu. Talesman Dan Courtemanche sade: “Det faktum att vi har mer än 60 spelare som kallas upp illustrerar den ökande kvaliteten på spel i MLS.

“Vi har också 56 spelare i ligan nu som har varit medlemmar i VM-lag, så spelare som tävlar i MLS visar sina färdigheter och landslagsledare märker. Det största exemplet är Sebastian Giovinco och hans framsteg i Toronto, vilket tydligt har påverkat det italienska landslagets chef. Det är inte något vi har sett i det förflutna. “Courtemanche är också snabbt påpekat de begränsningar som ligan står inför när man försöker skjuta planeringskalenderen bortom de nuvarande gränserna.Han förklarade: “Historiskt sett började vi i vår första säsong den 6 april och slutade den 20 oktober, så vår säsong är nu 75 dagar längre än den var ursprungligen. Tydligt har vi gjort betydande framsteg när det gäller att sträcka säsongen, som nu går från början av mars till december, med slutspelet och MLS-cupfinalen, och vi har kunnat ta bort några av de internationella datumen. I helgen har vi bara fem matcher planerade.

“Under 2010 tog vi en ligaavbrott för första gången under världscupens kvalificerade stadier och fortsatte den 2014.Jag är säker på att vi kommer att göra detsamma 2018, så vi är proaktiva där det är möjligt. “Sebastian Giovinco, MLS klassificerade handling:” Jag spelar bättre än jag var i Europa “Läs mer

Courtemanche framhäver också den potentiella fästbelastningen kring guldkupen, som hålls vartannat år, till skillnad från EM, som kommer runt vart fjärde år. Den besvärliga Concacaf Champions League har också lagt till planeringshuvudvärdet, eftersom den återuppfinnades i ligaformat för säsongen 2008-09.

I år fick Montreal särskild dispensation för att skjuta upp flera league-spel för att fokusera på Champions League, där de blev bara det andra MLS-laget för att nå finalen.Påslagseffekten sätter dem dock fyra matcher bakom många av sina östliga konferens rivaler, med uppkomsten att de måste klämma 11 matcher i de sista sju veckorna av säsongen, inklusive fyra på varandra följande bortspel i oktober.

Det betonar de särdrag MLS står inför för att ordna en säsong inom kalenderåret, då de flesta nordliga lag inte kan spela på djupet på vintern på grund av väderets svårighetsgrad. Inklusive slutspelet är det redan en av de längsta i någon global liga på nästan 10 månader, vilket innebär att det är problematiskt att hitta mer tid inom ramen för att ge full internationell veckopaus.I stor utsträckning ligger ligan borta från alltför många veckoslutsspel, eftersom de vanligtvis ser en oproportionerlig nedgång i närvaro från de i helgen. Men Courtemanche antyder också att ingenting är satt i sten. “Vi fortsätter att utvärdera vårt schema på årsbasis, från den högsta nivån, från kommissionsledamoten till våra ägare, och vi har en stark inmatning från vår tekniska personal”, sa han. “Frågan har höjts tidigare och varje år under de senaste fem åren. Jag är säker på att det kommer att höjas igen. “Samtidigt, tillbaka på framsidan, kommer Adrian Heath of Orlando att behöva göra utan tre av hans lags mest inflytelserika spelare för crunch-resan till New England på lördag, inklusive två som har gjort 21 av lagets 33 mål hittills.Som nykomling till ligan i år har han uttryckt sina tankar om ämnet flera gånger. Den här veckan sa han: “Jag tror att alla chefer i Amerika just nu känner detsamma och jag tror att det är något vi måste ta upp nu när vi blir yngre och bättre i spelarvillkor.

“Det kommer att behöva vara en förändringspunkt någonstans inom en snar framtid, och jag tror att det finns en möjlighet här att sortera kalendern. Det kommer att ta någon smartare än mig för att räkna ut det, men jag är säker på att det kan göras. ”

Från vad jag hör är de” smartare “människorna definitivt på jobbet med problemet, inte bara i ligas konkurrensavdelning utan även på ägarnivå.Frågan är säker på att höjas vid nästa styrelsemöte i december, men det kanske inte är dags att komma fram till en lösning för 2016-säsongen. Det faktum att det är på agendan alls borde dock ge Yallop, Heath och Co en viss försäkran om att deras oro har hörts. Den aktuella reguljära säsongen är 34 veckor lång och det finns vanligtvis fem hela internationella veckor, där de flesta större ligor tar veckan bort, så nästa steg för MLS kommer att vara att ta reda på om 34 (spel) 29 (veckor) kommer faktiskt att gå. Låt talkrämen påbörjas.