Navštívte s nami domov, ktorý nesie punc originality

Mladý pár už má stavbu jedného rodinného domu úspešne za sebou, napriek tomu, že sa im v ňom bývalo dobre, rozhodli sa postaviť si nový. Chceli mať niečo krajší, väčší, čosi iné. Našli vhodný typový projekt a pustili sa do práce. Keďže katalógové domy majú klasické problémy s dispozíciou, ktorá vnucuje zbytočné výklenky, chodby, projekt nezostal pôvodné.
Počas výstavby ho upravovali podľa svojich predstáv. A tak k domu namiesto oblúkového výklenku pribudla zimná záhrada. Aby sa dispozície na prízemí viac otvorila, vypadlo pár priečok a zmene podľahli aj strešné vikiere, ktoré sa oproti pôvodnému vzhľadu zväčšili.

Pozoruhodné je, že všetky práce na stavbe si urobili svojpomocne. Chytil sa ich sám majiteľ a za pomoci rodinných majstrov a priateľov dom pomaly dotiahol do konca. Iba na realizáciu krovu si netrúfli a ponechali ju na odborníkov. Na predošlom dome sa im osvedčila fasáda obložená lícovými tehlami, tak ju zopakovali aj na novom. Rozdielny je iba materiál.
Spálňa je situovaná na prízemí, vďaka tomu majú majitelia možnosť rozšíriť si jej priestor o terasu s priamym vstupom do záhrady. Foto: Robo Hubač
Keramiku vymenili za betón. Na fasáde sa síce osvedčila, na oplotenie s ňou však mali problémy. Vplyvom poveternostných zmien obklad praskal a detský nábytok nepomohol ani ochranný náter. Preto sa rozhodli fasádu aj plotové prvky obložiť betónovými tehlovými pásky, ktoré doteraz výborne odolávajú vrtochom počasia.
Dispozícia domu je rozdelená do dvoch podlaží. Majitelia využívajú väčšinou len prízemie, na ktorom je okrem vstupu do domu, otvorené spoločenskej časti s kuchyňou, jedálňou a obývačkou i spálne a kúpeľňa. V podkroví je izba pre hostí, druhá kúpeľňa, priestranná posilňovňa a detská izba.

Kým domáci pán zvládol svojpomocne stavbu domu, pod vytvorenie kompletného interiéru sa podpísala jeho nežnejšia polovička. Obaja sa zhodli, že tradičný štýl predchádzajúceho domu nezopakujú, ale pokúsi sa vytvoriť niečo modernejšie. Ale len trošku, pretože čistému, strohému minimalizmu zatiaľ na chuť neprišli.
Mojím zámerom bolo vytvoriť mestskú vilu av takom duchu som sa snažila koncipovať interiér. Predstavovala som si niečo elegantné, niečo lesklé, čisté, nadýchané, strohé farby, “vysvetlila pani domáca. Celé prízemie zariaďovala tak, že sa dala inšpirovať maličkosťami a od nich sa potom detské poschodové postele odvíjalo všetko ostatné zariadenia.
V kuchyni to bol zrkadlový obklad, ku ktorému dolaďovala linku a zvyšok kuchyne, jedálni zasa diktoval vzhľad veľký trojramenný luster. V obývacej časti začala zariaďovať paravánom a výzoru kúpeľne ovplyvnili etnosvietidlá. Tým, že k drobnostiam dolaďovala ostatok interiéru, sa stalo, že ani jedna izba nie je zariadená kompletný zostavou.
Každý kúsok kúpili sólo a niekde inde. Rovnaký osud zasiahol aj priestory v podkroví, ktoré Odelia pani domu do čierno-biela. Už schodisko vedúce do podkrovia je atypické nielen svojou čiernou lesklou farbou, ale aj tvarom.
Hostiteľské izbu vedľa čiernej a bielej otepľuje béžová tapeta a detská izba rozjasňujú svetlé steny v kombinácii s kvetinovou tapetou a svetlý nábytok. Okrem okrúhleho okna vo vikieri ho sem privádzajú svetlo aj dva strešné svetlovody.

Pod týmto heslom sa nieslo plánovania a realizácie záhrady. Aj na tú sa zaviazali majitelia v spolupráci so záhradníkom. “Na štvorčekový papier som si nakreslil pôdorys pozemku a potom postupne plánoval záhony, chodníky, kaskády, ktoré vyrovnávajú mierne svahovitý terén,” spomína pán domáci.
O bazéna neuvažoval, pretože vyžaduje veľa starostlivosti, ale kúsok vodné plochy si za domom neodpustil. Nezabudol ani na sklad náradia, ktorý je v malom domčeku na konci záhrady. V druhom, podobnom, je sauna a pod ňou vínna pivnica. Pred záhradným domčekom vznikol priestor na detské postele neveľkú bylinkovú záhradku.
Aby záhrada nevyžadovala veľa práce, zatrávnenú plochu skresali na minimum, zavlažovanie je plne automatické, riadené počítačom. Všetko, čo záhrada potrebuje, je len na jar zostrihať stromy a vyformovať vždyzelené kríky z buxusu.
“Presne takú záhradu sme chceli, bez časté údržby, len si ju užívať, keď prídeme uťahaní domov,” zhodli sa domáci a dodávajú: “Pracujeme aj z domu, trávime tu veľa času, preto sme chceli vytvoriť prostredie, v ktorom sa cítime rovnako dobre ako v päťhviezdičkovom dovolenkovom rezorte. ”
Zdá sa, že sa im to aj podarilo, relaxovať môžu podľa chuti na lehátku v záhrade, v saune, jacuzzi, v zimnej záhrade, ktorá má svoje čaro v každom období.